Hírek

2017. december 24-én, hosszas betegség után Budapesten elhunyt Paksy Gábor építészmérnök, a magyar urbanisztika meghatározó személyisége.

Paksy Gábor 1933. április 30-án született Jászberényben. 1956-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett építészmérnöki diplomát, majd 1968-ban ugyanitt városgazdaság-városépítés szakmérnöki oklevelet.

Szakmai pályája kezdetektől a területrendezés-területfejlesztés szakterülethez kötötte. 1956-64-ig Jászberény osztályvezető főmérnöke,

"A Jászságért" Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi az általa alapított

Jászságért Díj

huszonhetedik alkalommal történő kiírását.

E díjat az a személy nyerheti el életműve elismeréseként, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett.

A díj adómentes összege: 1.000.000 forint.

A díjazandó személyére részletes indoklással javaslatot kér és vár a kuratórium magánszemélyektől és jogi személyektől egyaránt.

A javaslatok benyújtásának határideje: 2018. február 28.

Abigél édesanyja:


A jászsági értékek bemutatását folytatva közösségi oldalunkon (www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu), ezúttal jászberényi születésű személyiség munkásságát méltatjuk.

A Magyar Művészeti Akadémia portréfilmje Mihályi Gábor koreográfus, rendezőről, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjéről készült.

Korábbi páratlan sikerű anyagaink közül itt láthatóak Bugyi László Guriga tagtársunk jászsági természetfotói is.

Ha pedig kedve támad jászsági népzenét hallgatni, a Jászok Egyesülete Youtube csatornáján azt is megteheti:


Ferenc József császár és Erzsébet császárné utazásának első állomása 160 éve Jászberényben volt, az ünnepség során a jászok és kunok nemcsak régi hagyományokat mutattak be, de különleges ajándékok átadására is sor került.

"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonhatodik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2017. sz. döntésével a huszonhatodik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Papp Izabella levéltáros, helytörténész (Jászboldogháza)

részére ítéli oda, életpályája elismeréseként.

„Szabad valék mint a szárnyas madár…”
Kiss Ágoston jászladányi tanító naplója
(1823-1869)
2012 szeptemberében került a Jász Múzeum birtokába Kiss Ágoston egykori jászladányi tanító két könyvbe fűzött kéziratos naplója. A 815 oldalas kéziratot a szerző dédunokája, a Bugyi községben lakó Szőke Katalin tanárnő ajándékozta a múzeumnak azzal a céllal, hogy megőrizzük az utókor számára.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15.
alkalmából Széchenyi-díjat adományozott:
DR. ÁDÁM JÓZSEF, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár részére a geodézia területén végzett kiemelkedően eredményes kutatómunkája, valamint sokoldalú, nemzetközileg is elismert tudományszervezői és egyetemi oktatói tevékenysége elismeréseként.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15.
alkalmából Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata díjat
adományozott:


"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma 2010-ben vándordíjat alapított.
E díjat minden évben olyan szervezet, intézmény nyerheti el, mely a nemzeti (jász) kulturális örökség megőrzéséért tevékenykedik, legalább öt éve a Jászok Egyesülete nyilvántartott, tagdíjat fizető tagszervezete, s folyamatosan működik. Három éven belül ugyanannak a szervezetnek nem ítélhető oda a vándordíj.

"A Jászságért" Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi a

Jászsági Civil Vándordíj

nyolcadik alkalommal történő kiírását.

Tartalom átvétel
Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló