Tankerületi Hírmondó - Jászberény

A kormányhivatal március végéig meghatározza és közzéteszi az iskolák felvételi körzetét, az iskolai beiratkozás idejét, melyet az óvodákban, iskolákban ki fognak függeszteni. Az általános iskola köteles felvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található. A köznevelési intézmények a helyben szokásos módon, a kialakult gyakorlatuknak megfelelő formában és időkeretben szervezik a saját tájékoztató napjaikat, nyílt tanítási napokat, bemutató foglalkozásokat.

 Az általános iskolai beiratkozás ideje:

-         2014. április 28. (hétfő) 8-18 óra között

-        2014. április 29. (kedd) 8-18 óra között

-        2014. április 30. (szerda) 8-18 óra között

A beiratkozáshoz az alábbi dokumentumok szükségesek:

-        a gyermek lakcímkártyája (állandó bejelentett lakcím hiányában tartózkodási hely igazolása)

-        az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás (Ez az igazolás lehet: óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye.)

-        egyedi esetekben nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Jászberényi Tankerület koordinálása alatt működő iskolákban megkezdődött a hit-és erkölcstan oktatás szervezése, előkészítése, melynek tájékoztató napjára március első felében kerül sor. Ekkor tájékoztatják az egyházi jogi képviselők a hitoktatás iránt érdeklődőket. Áprilisban az iskolák összegyűjtik a nyilatkozatokat, melyben a szülők megjelölik, hogy gyermekük erkölcstan vagy hit-és erkölcstan oktatásban kíván részt venni a jövő tanévben.

Az 51/2012.(XII.21.) számú EMMI rendelet értelmében tankerületünk megszervezi az úszásoktatást a helyi tantervben szereplő érintett évfolyamok számára, melyet a tanév végéig megvalósítanak, s ennek költsége nem terheli a szülőket. Mivel a rendelet felmenő rendszerben kerül bevezetésre, az évek során egyre több tanuló részesül majd úszásoktatásban.

Az elismerésre méltó pedagógiai munka eredményeként a pedagógusok 34%, majd 3, 59%-os béremelést kaptak. A Jászberényi Tankerületben az áttanítással, az intézmények közötti áthelyezéssel törekszünk a szakos ellátottság hiányának csökkentésére. A pedagógus életpálya modell szerinti továbblépés lehetőségeiről, a pedagógus minősítési rendszerről szakmai tájékoztatást szerveztünk az érdeklődők számára, tanácsadással folyamatosan segítjük a pedagógusok munkáját.

A köznevelési intézmények települési önkormányzatai segítségünkre voltak a Helyi Esélyegyenlőségi Programok megismertetésében, amelyekre alapozva elkészítettük a Jászberényi Tankerület Köznevelési Esélyegyenlőségi Programját.

A 12 tagintézményből álló Jászsági Általános Iskola intézményvezetői választási eljárása zökkenőmentesen zajlott s eredményesen lezárult. Az összetett iskola vezetőjeként Pesti Péter került felterjesztésre s az Emberi Erőforrások Minisztere által átruházott hatáskörben a köznevelési államtitkár által került kinevezésre 2014. február elsejétől. A pályáztatási folyamatban véleményezési jogával éltek a nevelő testületek, szülői munkaközösségek, diákönkormányzatok, a működtető önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat.

A tankerület fenntartásában működő iskolák diákjai számos dobogós helyezést értek a megyei versenyeken  az első félévben, sokan közülük országos versenyekre jutottak tovább. Az eddig lezajlott  versenyek kiemelkedő eredményei ( a teljesség igénye nélkül):

-        „Weihnachten in Deutschland” országos német nyelvű pályázat 1. helyezés (Jászárokszállás)

-        Tiszán innen, Dunán túl megyei népdaléneklő verseny 1. helyezés (Jászárokszállás)

-        Úszás megyei diákolimpia 1. helyezés (Jászárokszállás)

-        Hivatalok Napja rajzpályázat 1. helyezés (Jászárokszállás)

-        Diákolimpia jászsági mezei futóverseny 3 db csapat 1. helyezés különböző korcsoportban, 4 db 1. helyezés egyéni különböző korcsoportban (Belvárosi Iskola-Jászberény)

-        Mikulás Kupa 2 db 1. helyezés különböző korcsoportban (Belvárosi Iskola-Jászberény)

-        VIII. Jász Kupa Nemzetközi Ifjúsági Sakkverseny 2 db 2. helyezés (Jászfényszaru)

-        Országos Sakkverseny 1., 2 db 2., 2 db 5. helyezés ( Jászfényszaru)

-        Gyermek Sakkozók Országos Versenye 2 db 1., 2 db 2.,3., 6. helyezés ( Jászfényszaru)

-        A zeneiskolák továbbképző évfolyamaira járó tanulók VIII. Országos versenyének döntőjébe jutott 2 fő (Palotásy János Zeneiskola- Jászberény)

-        „Édes anyanyelvünk” Kárpát-medencei döntő 22. helyezés és különdíj (LVG - Jászberény)

-         Országos képregény pályázat 2 db  2. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Lábtenisz Európa Bajnokság 3. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Diákolimpia kézilabda országos elődöntő 3. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Megyei Bolyai Matematika Csapatverseny 2 db 1. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntő 6., 16. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Nemes Tihamér számítástechnikai verseny területi fordulója 1. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Diákolimpia Országos Döntő légipuska sportág 1. helyezés (LVG - Jászberény)

-        Jakucs László földrajzverseny országos döntőbe jutott 2 fő (LVG - Jászberény)

-        OKTV 2. fordulójába jutott 10 fő (LVG - Jászberény)

Természetesen a versenyeken kívül számos más lényeges esemény is történt az iskolákban, a fenti lista csak ízelítőt ad azokból az eredményekből, amelyekre az intézmények büszkék lehetnek. 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Jászberényi Tankerület és a Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola 2014. április 16-ára meghirdette az V. Megyei Gitárversenyt.

A Jászberényi Tankerület fenntartásában működő iskolák pedagógusai közül egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy az intézmény kínálata bővüljön, tanórán kívüli programokat biztosítsanak. Ennek érdekében élnek a pályázati lehetőségekkel – amelyekről a tankerület munkatársai folyamatosan tájékoztatást adnak s amelyekben segítséget nyújtanak. A folyamatban lévő és beadott pályázatok – a teljesség igénye nélkül – Határtalanul program, Erzsébet programok (táborozások), Nemzeti tehetségprogramok, Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által kiírt gyermek rendezvények, táborok támogatása, Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP 2.2.7 kiemelt pályázat, Útravaló Macika ösztöndíj program, Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP 3.3.14 és az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok TÁMOP 6.1.2 pályázat.

A megvalósítás fázisában van a „Jászsági konzorcium a gyerekek, tanulók sikeres együttneveléséhez” című TÁMOP 3.4.2.A/11-2-2012-0020 jelű befogadást segítő projekt – segítségével javíthatók a partneri kapcsolatok, az együttműködések, a sajátos nevelési igényű gyerekek esélyteremtése érdekében, szakszerű együttnevelés történik a többségi intézmények hálózatában. A projektben óvodák, általános iskolák és középiskola közös esélyteremtő munkája valósul meg.

A Tankerület Jászberényi Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményeiben 2013. május 1-je és 2015. április 30-a között valósul meg a „Jászsági iskolák fejlesztése” című, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0168 azonosító számú innovatív projekt. Az elnyert támogatás: 300 000 000,- Ft, amelyből a 24 hónap alatt a 12 tagintézmény változatos programokat, fejlesztést és jelentős eszközbeszerzést valósít meg. Az intézmény kiemelkedő tevékenységet folytat a tankerület által koordinált pályázatban. Ennek köszönhetően számos olyan program zajlik, amelyek más forrásból nem valósulhattak volna meg. Több száz gyermeknek nyílt lehetősége arra, hogy térítésmentesen vehessen részt kirándulásokon, sporteseményeken, erdei iskolákban, sítáborokban, külföldi utazásokon, lovas oktatáson, nyelvi vetélkedőkön, egészségnapokon, kulturális eseményeken.

Beszerzésre kerültek újszerű és hagyományos pedagógiai oktatást támogató eszközök, a mindennapos testnevelés bevezetéséhez kapcsolódó és IKT multimédiás és prezentációs eszközök. Korszerű oktatási módszerek, jó gyakorlatok, új tartalmak kerülnek bevezetésre a tanmenetbe. Pl: Nemzeti hagyományok, helytörténeti ismeretek feldolgozása; nemzetiségi népismereti programok; családi életre nevelést segítő innováció; minden tagintézményben megvalósul tanévenként legalább egy hagyománnyá tehető iskolai esemény.

A Tankerületünkben a településeken lévő civil szervezetek is segítik a hazai és az EU-s források bevonását, kiegészítve az iskolák tanórai és tanórán kívüli tevékenységének kínálatát. A teljesség igénye nélkül pl: Testvérvárosi találkozók, Iskolánk tanulóiért Alapítvány: Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által kiírt gyermek rendezvények támogatása, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság: Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében” című TÁMOP-3.2.13-12/1.-2012-0499 azonosító számú projektje.

A nevelési intézményekben elismerésre méltó tevékenység zajlik, amelyet minden kollégának köszönünk. A nagyobb állami felelősségvállalás, a tananyag egységes szabályozása, a felzárkóztató és tehetséggondozó programok, a minden tanuló számára elérhető délutáni foglalkozások olyan intézkedések, amelyek az esélyek kiegyenlítését, a jobb minőségű és méltányos köznevelési rendszer megalapozását szolgálják. Munkánk során előtérbe helyezzük a szakmai fejlesztést, a hatékony munkát, amelyet az intézményekkel, a szülőkkel együtt tudunk elérni.

 

Kérem továbbra is a pedagógus kollégákat, a szülőket, hogy kérdéseikkel, forduljanak hozzánk bizalommal, mindannyian azon vagyunk, hogy az oktatás színvonalát emeljük, a gyerekek számára biztonságos, eredményes oktatást, nevelést biztosítsunk.

 

 

Birinyi János

tankerületi igazgató

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Jászberényi Tankerület

5100 Jászberény Szabadság tér 16

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló