A Hamza Múzeum titkai …

Szeretném városunk egyik kultúr-szigetét bemutatni azoknak, akik még esetleg nem ismerik. Nemrégiben a Városi Könyvtár „Könyvzugi manóiról” híreltem, most pedig Hamza Dezső Ákos vezetéknevére keresztelt múzeumban (a művész és felesége egykori lakóhelyén vagy éppen más helyszínen, de a Hamza örökséget is bemutatva) folyó nagyszerű programokról, rendezvényekről kívánok beszámolni.

Állandó kiállításon ismerkedhetünk meg Hamza Dezső Ákos festőművész, rendező, producer, költő festményeivel, kisplasztikáival, és felesége, Hamza Lehel Mária divattervező divatrajzaival. Néhány ruhaterv anyagba álmodta magát, és próbababán csodálhatjuk meg. A divatrajzok még ma is divatosak, elegánsak, nőiesek. Személy szerint én is viselnék egy-két ruhát. Természetesen egy ruha a szívemhez nőtt. Melyik ? Ha valaki kíváncsi rá, akkor nézze meg Hamza Lehel Mária divatrajzait a Múzeumban. Annyit elárulok, hogy a modell hölgy kalapot visel…

A kedvencem, a Műhelytitkaink program, ahol egy-egy művészeti technika kerül bemutatásra, elemzésre az alkotóval és a közönséggel. Ilyenkor sem marad üresen egy szék sem. A résztvevők a helyszínen kipróbálhatják magukat az aktuális technika világában. A fametszetekről  lenyűgöző kiállítást válogatott össze a Múzeum kétszemélyes csapata !

Húsvéti készülődés, ünnepre hangoló játszóháznak is teret a Múzeum, ahol húsvéti díszek, tavaszi virágok, kavics tojások, pop-up képeslapok keltek életre a dolgos kezek között. A programon szülők és gyermekek is alkottak, ez évben is „teltházzal” készültek együtt a húsvétra.

A PikTúra program keretében a város egyik látványos helyszínén alkotnak a  képzőművészetet „művelők” a Múzeum és a Hamza Stúdió alkotóival.

A Város Napján minden évben nélkülözhetetlenek a „Hamzásak”. Idén Hamza D. Ákos festményeiről készített linómetszetek lenyomataival PikTúrázhattak azok, akik kedvet éreztek hozzá.

A következő nagyszerű program a Klubdélután. Festményekről hallhatunk bámulatos előadást. Az ülőhelyek mind foglaltak, de állva is szívesen hallgatják az előadók szavait a megjelentek.

A Magyar Költészet Napja alkalmából mindenben évben képzőművészeti, illusztrációs pályázatot hirdetnek a megjelölt vershez kapcsolódva, ahol nagyszámú az érdeklődés, és sok a pályázó.

A karácsonyi készülődés lelkes alkotói a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola 2. b osztálya, immáron második éve ismerkednek a Múzeummal. Ki vezette, vezeti be őket a titkokba ? A Múzeum fiatal, tehetséges igazgatója, Farkas Edit és munkatársa, a hasonlóképpen dinamikus, kreatív művésztanár, Kerekné Mihalik Judit ismerteti meg őket különféle technikákkal, és a közös alkotás élményével.

Nyári táborok csábítják a képzőművészet iránt érdeklődő iskolásokat, a rajzolással ismerkedőket vagy éppen a haladó kisművészek útját egyengetik.

A mandalafestésben is kiteljesedhetnek az érdeklődők, melynek időpontjáról a  Múzeum telefonszámán tájékozódhatnak.

Mindeközben alkotnak, sajátot, egyedit és valódit ! Mindkét művész másképpen alkot, ezzel is inspirálják egymást új utakra. Saját kiállítással is jelentkeznek, amit kihagyni vétek ! Hol és mikor ? A JÁSZKÜRT ÚJSÁG-ban, a hirdetőtáblákon megtalálhatják az időpontokat és a helyszíneket, csak nyitott szemmel kell járni.

Rövid, minden teljességet nélkülöző bemutatómmal szeretném felhívni Városunk és a Jászság Vezetőinek, lakóinak figyelmét, hogy a térség kultúrájáért halkan, csendesen, mindennemű panaszkodás, elégedetlenség nélkül – sokszor zajos sikerekkel, vastapssal, ami valamennyi rendezvényüket végén felcsendül -, nem napi 8 órában, nem is munkaként tekintetve hivatásukra, hanem életük részeként, a képzőművészet és a Hamza hagyaték szerelmeseként, őrzőjeként, bemutatójaként, ajánlójaként tevékenykedik a két fantasztikus művész hölgy, örökkön ötletelve, szárnyalva !

Köszönöm, köszönjük, hogy részese lehetek, lehetünk a szellemi és képzőművészeti mannát kínáló programjaikon ! Ha tehetik, keressék fel Önök is a Hamza Múzeumot, programjaikra, rendezvényeikre tekintsenek minél többen bizalommal !  Amikor már azt gondolom, nincs új a nap alatt, ők mindig találnak !

Kedves Edit és Judit ! Gratulálok, gratulálunk ! Engem, minket folyamatosan lenyűgöztök !

                                                                       Utasi Hajnalka és Utasi Abigél Kincső (2. b osztályos kisdiák)

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló